Select Page

Julen er lige ved at være ovre os og for mange betyder det gaver, lækker mad, lyskæder, juletræ og mere tid med familien. I nutidens Danmark har vi tradition for at holde jul d. 24. december om aftenen, men tilbage i 300-tallet fejrede kristne først Jesus’ fødsel d. 25. december, hvilket også er årsagen til, at man i mange lande, herunder USA, først fejrer jul om morgenen d. 25. december

Julen er fyldt med en masse kristne traditioner selvom det ikke nødvendigvis er noget vi tænker over. I dag er det blevet en vane for mange. Både oppyntning, gaveindkøb, lyskæder og adventskranse hører julen til og for mange anses det som den hyggeligste tid på året. 

juletræ i kirke

Juletræets historie

”Juletræet med sin pynt / Venter på, vi får begyndt. / Aldrig har det vær’t så grønt, / aldrig har det vær’t så kønt. / Og fra selve himlen gled / vist den store stjerne ned.” Vi kender den alle sammen, ”Juletræet med sin pynt”, skrevet af forfatter og billedkunstner Mogens Lorentzen, og selvom vi alle kan se juletræet for os; med pynt, lyskæder og gaver under, så er det ikke os alle, der kender til historien bag juletræet.

For omtrent 200 år siden kom juletræet til Danmark, en begivenhed der ikke umiddelbart blevet taget vel imod af blandt andre N.F.S. Grundtvig, der betragtede træet som værende falsk og udvandet kristendom.

Ikke desto mindre fortæller en gammel beretning, at den engelske munk, Skt. Boniface, drog til Bayern i år 732, hvor han forhindrede en gruppe hedninge, der var i færd med at ofre en dreng til et egetræ, idet han fældede træet. Hermed opstår det kristne: Ud af det fældede egetræs rødder voksede et lille grantræ som Boniface anså som et kristent symbol. Grantræets trekantede form kan forstås som en illustration af treenigheden og den grønne farve som et symbol på håbet om det evige liv. Og det liv Boniface sikrede ved at forhindre menneskeofringen. 

Tiden gik selvfølgelig og selv Grundtvig, der i første omgang anså juletræet som falsk og udvandet kristendom, endte med at opfatte træet som sendt fra himlen selv.

rådhus juletræ

Juletræet i dag

I dag eksisterer der først og fremmest en masse traditioner omkring juletræet. Hvert år bliver store juletræet opført overalt på diverse rådhuspladser rundt omkring i Danmark. Lyskæderne tændes, æbleskiverne spises og glöggen drikkes. Derhjemme bliver juletræerne pyntet med både gammel og ny julepynt, der på en eller anden måde repræsenterer flere generationers familiehistorie og selv her snydes træet ikke for en lyskæde, der hver aften bliver tændt og bringer hygge til de kolde og mørke vintermåneder. Nogle juletræer får sågar rigtige lys, men efter flere uheld rundt omkring i landet, er de fleste danskere gået hen til lyskæder.

Under juletræet fyldes gulvet op med julegaver gennem hele måneden. Gaver fra forældre til børn, børn til forældre, fra og til bedsteforældre og måske endda oldeforældre. Hvor julen tilbage i 300-tallet mest blev opfattet som en måde at fejre Jesus’ fødsels, så er julen i dag kærlighedens, og især, gavernes fest. Vi forkæler vores elskede og forsøger via gaver at vise, hvor meget vi værdsætter at have dem i vores liv. Ligesom lyskæderne bringer glæde og lys over de kolde vintermåneder, er gaverne med til at vise, at disse mennesker bringer glæde og lys over vores daglige liv.